Tips på mat & dryck inför & under toppturen

För att du ska prestera bra och även kunna njuta maximalt av ditt topptur bör du ladda upp med kolhydrater innan då de tas upp av kroppen snabbt. Ät därför gärna pasta kvällen innan och gröt samt några smörgåsar till frukost innan du beger dig ut. De kolhydrater som både pasta, gröt och bröd innehåller ger energi som din kropp kan ta upp snabbt. Det är även bra att ladda med fet mat, med helst det nyttiga fett som finns i nötter, fisk, skaldjur och olivolja.

Se till att äta innan du blir hungrig under dagens gång. Du tappar inte bara orken och fryser lättare om du inte äter ordentligt. Även ditt omdöme kan påverkas om ditt blodsockervärde sjunker för mycket. Gå därför och småät kontinuerligt under din vandring. Det är ett bra sätt att upprätthålla sin prestationsförmåga. Ha alltid med påsar med en mix av russin, nötter, torkad frukt och chokladbitar. Ät detta mellan måltiderna och se gärna till att ha en extra nödpåse med dig ifall något oväntat skulle hända. Ett annat tips om du stannar och lagar frystorkad mat under din vandring är att dryga ut portionerna med pasta, nudlar eller ris, det ger dig ett extra kolhydrattillskott.

Att dricka ordentligt är minst lika viktigt som att äta ordentligt. Drick mycket innan turen och sedan kontinuerligt under turen. En så kallad camelback kan därav vara en klok investering då den gör det enklare att dricka kontinuerligt då du har munstycket nära till hands hela tiden. Ta gärna med varm dryck i en termos som reserv. Det första varningstecknet på att du druckit för lite är att din urin blir mörkgul. Efter det kan huvudvärk, ömmande fingertoppar och torra läppar uppstå. Så se till att ta med dig mycket vatten så att du hela tiden kan vätska upp. Är du påväg uppför ett berg blir det här extra viktigt då lutningen gör att du anstränger dig extra mycket och därmed behöver mer vätska.