Att bestiga Kebnekaise

På Vandring - Naturkraft
Kebnekaise är Sveriges högsta berg. Beläget i Kiruna kommun i Norrbottens län. Berget har två toppar Sydtoppen och Nordtoppen. Den högsta är Sydtoppen med sina 2097,8 meter över havet (2015). Det är Sydtoppens lägsta höjd någonsin på grund av att glaciären på toppen smälter på grund av höjd medeltemperatur. Intressant fakta: Nordtoppen är högre om endast fast berg mäts den är då 2097 m.ö.h. mot Sydtoppens 2060 m.ö.h. Då isen på Sydtoppen fortsätter att smälta kommer alltså Nordtoppen snart bli berget och Sveriges högsta punkt. Namnet Kebnekaise kommer från samiskan och betyder ”kittelfjäll”. Många menar att det skett en förväxling med det närliggande berget Tolpagorni som har en krater högst upp, vilken påminner om en kittel. Den första dokumenterade bestigningen av Kebnekaise skedde den 22 augusti 1883 av den franske geografen Charles Rabot, Hans Monsen och Pehr Abrahamsson. De använde vad som kallas Östdalsvägen som går från Skjomdalen i Norge. Rabots glaciär som ligger vid foten av berget är uppkallad efter Rabot.

Kebnekaises högsta punkt Sydtoppen utgörs av en glaciär, därför ändras toppens höjd med temperaturen då glaciären växer över vintern och smälter under sommarhalvåret. Den senaste årtiondena har en generell trend av att Sydtoppen smälter och att den därmed blir lägre kunnat ses. Tarfala Vetenskapliga Station mäter Sydtoppens höjd varje sensommar. Toppen är högre innan sommaren men det som räknas är den snö som finns kvar efter sommaren. Mätningar de senaste åren:

  • 2012: 2102 meter
  • 2013: 2099 meter
  • 2014: 2097,5 meter
  • 2015: 2097,8 meter

Hur tar du dig till Kebnekaise?

Har du kommit med tåg eller flyg till Kiruna så tar du sedan buss eller taxi till Nikkaluokta som ligger 7 mil väster om Kiruna. Den allmänna bilvägen slutar i Nikkaluokta, därifrån går sedan en 19 km lång vandringsled till Kebnekaise Fjällstation. Vill du inte gå så kan du välja att flyga helikopter från Nikkaluokta till fjällstationen, det tar 6 minuter. Under högsäsong finns normalt två avgångar per dag. Om du väljer att vandra, vilket de flesta gör så kommer du efter 6 km fram till Kaffekåtan vid Ladtjojaure där förfriskningar och enklare mat finns att köpa. Håller du normal takt och vädret är bra så tar det ungefär fyra timmar att vandra de 19 kilometrarna från Nikkaloukta till Kebnekaise Fjällstation.

Var bor du innan och efter bestigning?

Många tältar men det finns andra alternativ som att bo i de fjällstugor som finns vid Kebnekaise fjällstation. Det finns även en stuga i Singi (Kungsleden) och en i Tarfala. Kebnekaise fjällstation ligger på 690 m.ö.h. 19 km från Nikkaluokta. Fjällstationen drivs av Svenska Turistföreningen (STF). Totalt har fjällstationen 190 bäddar. Stationen består av en huvudbyggnad och flera annex. Kebnekaisestugan är den äldsta byggnaden, den byggdes 1907-1908 av sten i alpstil. I fjällstationens huvudbyggnad hittar du en restaurang och kiosk. På området finns det även bastu, klättringsbutik, torkrum och självhushållningskök med mera. Härifrån utgår toppturer med guide. Västra leden är den vanligaste vägen upp på toppen. Den här leden klarar du av med normal fjällvana. Den östra leden används av guiderna och den här leden är något kortare än den västra. I den östra leden ingår glaciärpassage och enklare klättermoment. På sydsidan av berget på en höjd av 1880 m.ö.h. finns två obemannade toppstugor som du kan söka skydd i vid behov. Hastighetsrekordet för att bestiga sydtoppen från fjällstationen och att ta sig tillbaka innehas av Jerker Lysell som den 5 augusti 2014 genomförde klättringen på 1 h 59 min och 16 sekunder.

Årstiderna på Kebnekaise

Kebnekaise har mest besökare under sommaren. Den perioden sträcker sig mellan början av juni och mitten av september. Hösten kommer dock ofta redan i mitten av augusti. Vill du slippa mygg så bör du välja antingen början av juni eller september. Tänk på att fjällstugorna stänger i mitten av september.

Under vintern är Kebnekaise Fjällstation normalt bemannad mellan februari och april. Vill du bestiga berget under vintern bör du förbereda dig extra noga och alltid hålla dig noga uppdaterad om väderprognosen. Temperaturerna kan under vintern krypa ner till -30 °C. Med vindens kylande effekt kan det alltså bli väldigt kallt under en vinterbestigning. Under vintern ges möjlighet till bestigning av berget på skidor om snöförhållandena är de rätta. Det går att göra skidbestigningar via både den Östra och den Västra leden med start vid Kebnekaise fjällstation. Båda lederna kräver goda kunskaper om glaciärer och laviner. Fallhöjden är ca 1400 meter för både dessa leder och det tar mellan 9 och 12 timmar beroende på den individuella förmågan, snöförhållanden och vägval.