Ta hand om vandringskängorna

Det är viktigt att kängorna man bär ute i naturen är i bra skick. För att hålla dem i bra skick, finns det en del tips man kan ha med sig i vardagen. Bland annat handlar det om att vandringskängorna skall förvaras rätt för att vara bekväma när det är dags att ge sig ut på nästa vandring.

Att kängorna är bekväma är en viktig faktor för att vandringen ska bli en rolig upplevelse. Skoskav och hårt läder kan snabbt inverka negativt. Följande tips kommer att förlänga kängornas livslängd och gör det bekvämare att vandra.

Se till att kängorna används

För att kängorna ska bibehålla sin form är det bra att de används. Helst ska de användas så mycket som möjligt – men ett par gånger i månaden bör räcka för att de ska hålla formen efter dina fötter. Några veckor innan vandringen är det bra att använda dem mer frekvent. På så vis är de bekvämast möjliga när det väl är dags. Att välja kvalitetskängor är naturligtvis att föredra. Dessa kan man också enklare laga om de går sönder. Här finns ett brett sortiment vandringskängor att utvärdera.

Förvara kängorna rätt

Mellan vandringarna är det av vikt att dina kängor förvaras på rätt sätt. Det här innebär att de ska förvaras svalt – undvik direkt solljus eller andra värmekällor. Du bör också ha i åtanke att kängor ska förvaras torrt, annars finns en risk för bakterietillväxt som leder till mögel. Se till att kängorna är torra innan du stoppar undan dem. En annan sak att tänka på innan du förvarar dem är att de bör vara väl insmorda. Detta för att de ska hålla längre och vara i gott skick.

Vårda kängorna

Mellan och under vandringarna kan det lätt bildas bakterier. En god idé är att byta innersulor innan du ger dig ut på äventyr i naturen. Tänk också på att vädra samt torka skorna under nätterna till skogs.

Torka dem rätt


När du kommer hem: snabbtorka inte skorna i torkskåp. Helst bör de inte utsättas för mer än 40 grader. Detta eftersom lädret kan torka ut och därmed börja spricka. Det finns en hel del tillbehör som kan vara till stor hjälp när du torkar kängor. Att ta hand om kängorna är ett enkelt sätt att få behålla sina favoritskor under flera år.

Nordtoppen & glaciärtips

Kebnekaises Nordtopp kommer troligtvis snart var den högsta punkten i Sverige då den glaciär som ger Sydtoppen dess höjd sakta smälter. I slutet av sommaren då Sydtoppen mäts var den endast 0,7 meter högre än Nordtoppen 2015. Detta innebär att du snart behöver bestiga den tekniskt svårare Nordtoppen om du vill bestiga Sveriges högsta punkt.

Nordtoppen nås genom att passera en smal kam som är klädd med snö, is och som stupar brant på båda sidorna. Den här kammen kommer att öka risken för de som vill bestiga vad som troligtvis inom bara några år kommer vara Sveriges högsta punkt. Fjällsäkerhetskommittén tittar på olika tekniska lösningar för att göra kam-passagen säkrare, som fasta säkringar eller en spång. Innan dessa anordningar är på plats rekommenderas att alla klättrare med mindre än god erfarenhet av klättring gör sitt toppförsök tillsammans med guide. Att gå över kammen mellan topparna har gjorts svårare genom att den snö och is som finns här även den precis som på Sydtoppen har smält.

Att färdas över en glaciär

En glaciär är ett isfält som inte smälter bort över sommaren. En av utmaningarna med att röra sig på en glaciär är de sprickor som hela tiden uppstår på grund av spänningar i isen. Sprickorna kan bli djupa och är framförallt svåra att se efter snöfall. Smältvatten kan även bilda brunnar i istäcket som även de kan döljas av nyfallen snö. Sammantaget så är glaciärvandring bland det mest riskfyllda du kan utsätta dig för i den svenska fjällvärlden. Bara den som har erfarenhet, stor kunskap och rätt utrustning kan röra sig någorlunda säkert på en glaciär. Är du oerfaren ska du alltid anlita en auktoriserad bergsguide innan du ger dig ut på en glaciärvandring. I Sverige kan du förutom på Kebnekaise även hitta glaciärer från Helagsfjällen i söder hela vägen upp till Treriksröset.

Tips på mat & dryck inför & under toppturen

För att du ska prestera bra och även kunna njuta maximalt av ditt topptur bör du ladda upp med kolhydrater innan då de tas upp av kroppen snabbt. Ät därför gärna pasta kvällen innan och gröt samt några smörgåsar till frukost innan du beger dig ut. De kolhydrater som både pasta, gröt och bröd innehåller ger energi som din kropp kan ta upp snabbt. Det är även bra att ladda med fet mat, med helst det nyttiga fett som finns i nötter, fisk, skaldjur och olivolja.

Se till att äta innan du blir hungrig under dagens gång. Du tappar inte bara orken och fryser lättare om du inte äter ordentligt. Även ditt omdöme kan påverkas om ditt blodsockervärde sjunker för mycket. Gå därför och småät kontinuerligt under din vandring. Det är ett bra sätt att upprätthålla sin prestationsförmåga. Ha alltid med påsar med en mix av russin, nötter, torkad frukt och chokladbitar. Ät detta mellan måltiderna och se gärna till att ha en extra nödpåse med dig ifall något oväntat skulle hända. Ett annat tips om du stannar och lagar frystorkad mat under din vandring är att dryga ut portionerna med pasta, nudlar eller ris, det ger dig ett extra kolhydrattillskott.

Att dricka ordentligt är minst lika viktigt som att äta ordentligt. Drick mycket innan turen och sedan kontinuerligt under turen. En så kallad camelback kan därav vara en klok investering då den gör det enklare att dricka kontinuerligt då du har munstycket nära till hands hela tiden. Ta gärna med varm dryck i en termos som reserv. Det första varningstecknet på att du druckit för lite är att din urin blir mörkgul. Efter det kan huvudvärk, ömmande fingertoppar och torra läppar uppstå. Så se till att ta med dig mycket vatten så att du hela tiden kan vätska upp. Är du påväg uppför ett berg blir det här extra viktigt då lutningen gör att du anstränger dig extra mycket och därmed behöver mer vätska.